ESDENT

Od starej, przemysłowej dzielnicy, po miejsce urzeczywistniające wizję rozwoju. Tak wyglądały poszukiwania nowej lokalizacji kliniki stomatologicznej dla jednego z duńskich dentystów, Larsa Kofoeda.

 

Eternitten było miejscem zamkniętej obecnie, Duńskiej Fabryki Eternitu i od prawie wieku jest ważną częścią Aalborgu. Dziś jest to odnowiona i tętniąca życiem okolica, w której znajdują się modne kawiarnie, dobrze prosperujące firmy, domy i rozległe tereny zielone. Dentysta Lars Kofoed zaprosił nas na wizytę do swojej nowej kliniki stomatologicznej w Aalborgu, gdzie opowiadał o jej projekcie, misji i opiece, która dotyczy zarówno pacjentów, jak i pracowników.

 

Minimalistyczna recepcja w klinice stomatologicznej w Allborgu. Przy ladzie stoi starszy pacjent.Przestronna recepcja w klinice stomatologicznej w Allborgu. Z przodu widać drewniane biurka z komputerami.

Zbliżenie na przestrzeń

„Na początku mieliśmy klinikę Vesterbro w Aalborgu, którą Tandlægen.dk przejął prawie półtora roku temu” – powiedział Lars Kofoed. „Zaraz potem dwóch miejscowych dentystów zachorowało i nie byli w stanie kontynuować pracy. Przejęliśmy więc ich obowiązki i nagle zyskaliśmy 2500 nowych pacjentów. To wymagało od nas pewnych zmian w dotychczasowej logistyce. Przede wszystkim musieliśmy zatrudnić więcej personelu, a już wtedy pracowaliśmy w miejscu stworzonym dla mniejszej ilości osób. Ludzie ustawiali się w kolejkach, aby zapłacić za usługę.

W ten sposób zacząłem szukać nowego lokalu, przechodząc z powierzchni około 400 m2 do przychodni o wielkości 1100 m2 plus 200 m2 piwnicy. Tak duży metraż znacząco przewyższył moje oczekiwania, ale sam proces był ekscytujący, a klinika wyszła fantastycznie. "

Przestronne pomieszczenia pozwoliły na nowo zdefiniować wnętrze, które wyróżnia się na tle tego, co spotykamy na co dzień w klinikach dentystycznych. Przy dostępnej liczbie metrów kwadratowych można było stworzyć 24 gabinety, ale Lars Kofoed i Tandlægen.dk zdecydowali się wykorzystać tę przestrzeń inaczej. Chcieli zapewnić doskonałe warunki nie tylko pacjentom, ale także personelowi.

Postanowiono dać każdemu pracownikowi własne biurko, aby miał łatwy dostęp do dokumentacji pacjenta. Dodatkowo, klinika posiada salę konferencyjną oraz dużą stołówkę, która może pełnić funkcję sali wykładowej, mieszczącej 100 osób i przystosowanej do transmisji na żywo.

Przytulna poczekalnia dla pacjentów w klinice stomatologicznej w Allborgu. Z przodu widać duże krzesła w szarym i beżowym kolorze.Miejsce dla pacjentów w klinice stomatologicznej w Allborgu. Z przodu widać mały stolik i czarne fotele. 

Już nie klinika a super szpital dla dentystów i personelu

„Marzeniem było stworzenie czegoś, co przypominałoby super szpital dla dentystów, czyli klinikę dentystyczną, która może zaoferować wszystko. Dziś Tandlægen.dk w Aalborg ma sześciu dentystów, trzech chirurgów szczękowych, specjalistę digital oral design, który również wykonuje Smile Design, dobrego technika dentystycznego i laboratorium. Ale w klinice wciąż brakuje ortodonty i endodonty, żeby poszerzyć zakres wykonywanych zabiegów.”

Jeśli chodzi o projekt kliniki, nie chciałem nudnych białych wnętrz. Zależało mi na domowej i przytulnej atmosferze, która nie będzie się kojarzyć z surową fabryką dentystyczną.”

Nasza przestrzeń liczy 300 miejsc parkingowych, co obok niebanalnego designu, dużej przestrzeni i faktu, że w naszej klinice możemy zrobić praktycznie wszystko, przyciąga osoby z różnymi problemami”.

Pracownik kliniki stomatologicznej w Allborgu siedzi przy biurku i przegląda dokumentację medyczną. Z przodu widać otwarty komputer ze zdjęciem pacjenta.Białe pomieszczenie do sterylizacji w klinice stomatologicznej w Allborgu. Z przodu widać biała zabudowę meblową.

 

Mocny łancuch

Od początkowej koncepcji kliniki do jej ukończenia minął prawie rok. Projekt był ogromny, dlatego konieczne było zaangażowanie większej liczby osób. Do prac projektowych zatrudniono wykwalifikowanego architekta wnętrz, który zdołał wydobyć domową atmosferę, odpowiadając na nasze potrzeby.

„Nigdy nie byłbym w stanie sam sobie poradzić z takim projektem. Partnerstwo z Tandlægen.dk zapewniło mi duże wsparcie przez cały czas jego trwania. Co więcej, w obliczeniach technicznych asystowała nam firma Nordenta”.

Nowoczesne wnętrze kliniki stomatologicznej w Allborgu. Na ścianach wiszą plakaty i ozdobne kinkiety.Wnętrze gabinetu stomatologicznego w klinice w Allborgu. Z przodu stoi unit XO z czarną tapicerką.

Projekt i jakość

16 gabinetów w Tandlægen.dk w Aalborg jest wyposażonych w nowe unity stomatologiczne XO 4 i to nie przypadek. Unit stomatologiczny XO może być używany przez kilku dentystów, dlatego świetnie sprawdza się w dużych klinikach. Łatwe zaprogramowanie zgodne z potrzebami każdego dentysty jest tutaj kluczowe. Lars Kofoed uważa również, że marka XO pasuje do ogólnego wizerunku kliniki.

„Pracuję z unitami XO od wielu lat i od początku wiedziałem, że powinniśmy mieć XO również w nowej klinice. Są niezawodne, wygodne, przyjemne w pracy i mają wszystko, czego potrzebujesz na wyciągnięcie ręki. Uznałem również za priorytet, żeby każdy z unitów wyposażyć w kamerę wewnątrzustną i duży ekran, aby wykorzystywać je do edukacji pacjentów. Ponadto unity XO mają estetyczny wygląd, który dobrze współgra z projektem naszej kliniki. W ten sposób pokazujemy, że od fotela po poczekalnię, stawiamy na wysoką jakość i ciekawy design.”

Przygotowani na przyszłość stomatologii

Nikt nie wie, co przyniesie przyszłość w branży stomatologicznej, ale wszystko wskazuje na to, że wymagana będzie większa elastyczność i na to wyzwanie Tandlægen.dk w Aalborgu są przygotowani.

 

Nowoczesny i jasny gabinet w klinice stomatologicznej w Allborgu. Z przodu widać ergonomiczny unit XO z czarną tapicerką. Uśmiechnięty dentysta kliniki stomatologicznej w Allborgu. Mężczyzna ma na sobie czarną koszulkę i założone ręce.

Źródło: xo-care.com 

 

Udostępnij na:

Skontaktuj się z nami

Ta strona wykorzystuje Cookies do poprawnego funkcjonowania. Korzystając z niej akceptujesz Politykę prywatności.

Zrozumiałem